Netwerk Chronische Pijn
NETWERK CHRONISCHE PIJN

Pijn is een waarschuwing van het lichaam, dat er iets niet in orde is en dat daar iets aan gedaan moet worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer. Er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is. Goede begeleiding door een therapeut die zich geschoold heeft in de behandeling van chronische pijn kan je helpen weer grip te krijgen op je klachten.


Behandeling

Aangezien iedereen chronische pijn en de gevolgen ervan anders beleeft, maak ik een behandeling op maat. Ook de behandelduur wisselt per persoon. De behandeling leert je vaardigheden aan die je helpen bij het omgaan met chronische pijn en je kwaliteit van leven verbeteren. Tijdens de behandeling ben ik je coach. Je gaat met je eigen doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor jou belangrijk zijn. Voor de één betekent dit ‘normaal leven en werken’ en voor de ander ‘beter omgaan met spanningen’.

“Ik was altijd gewend dat ik te horen kreeg wat ik moest doen en nu moest ik ineens zelf meedenken. Was dat niet de taak van de deskundige? Maar het bleek voor mij te werken. Ik ken mijn eigen lichaam het best. Ik weet wat ik wel en niet kan en de oefentherapeut speelt daar op in." – Patiënt J. de V.


Effecten

Belangrijk is dat je jezelf bewust wordt van je eigen mogelijkheden. En dat je leert wat je zelf kunt veranderen om er beter van te worden. Dat je het vertrouwen in je eigen lichaam weer hervindt, zodat je dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Activiteiten zoals werk, sport en bezigheden met familie en vrienden.

Dat jij - en niet je pijn - uiteindelijk weer jouw leven bepaalt!


Gezond bewegen kun je leren!

Daar is maar  kleine stap voor nodig: